Soest(NL) – Santiago de Compostela(S) – Cabreiros(P)  update 13-9-04

Een geweldige fietstocht van 29 dagen op de mountainbike

 


Voor meer verhalen zie ook:               http://reisverhalen.pagina.nl

http://camino-de-santiago.pagina.nl/

 


Klik op de landen voor details van de etappes:

 

 

 

klik voor foto’s van Mark                  Draaiboek van Peter

 

 

 

Op 29 mei 2004 zijn wij op de mountainbike vertrokken uit Soest. Het doel is om binnen een maand in Cabreiros(midden Portugal) aan te komen. Het leek ons leuk om via Santiago de Compostela te fietsen. Dit is een mooie historische route en is tevens erg goed beschreven in drie fietsboekjes (auteur Clemens Sweerman, uitgeverij Pirola).

 

Wie zijn wij?

Mark Huijts en Bas Nekkers gaan op de fiets en Peter Nekkers gaat met auto en caravan. We fietsen dus zonder bagage op onze mountainbikes en Peter zorgt voor een prima kamp en o.a. koud bier aan het einde van iedere etappe.

 

--------  Voor reacties mag je een mail sturen naar Mark. ---------

 

 

 

 

Korte beschrijving van de fietstocht van Soest(NL) naar Cabreiros(P).

 

De eerste dag door Nederland is eigenlijk ongelofelijk luxe. Zonder kaart is het mogelijk 110km te fietsen zonder verkeerd te rijden. Het lijkt erop dat op iedere straathoek een bord staat (speciaal voor fietsers) waar de volgende plaats op staat van de route. We zijn wat dat betreft verwend. Helaas besteedt de Nederlandse overheid meer geld aan fietspaden dan aan de gezondheidszorg, maar het is dan wel veilig fietsen.

Onze fietsroute door België was, tot mijn verbazing, over erg mooie paden. De weg voerde grotendeels langs riviertjes en kanalen met een prachtige omgeving en een veilige plek om te fietsen. Pas in het zuiden van België begint het een beetje heuvelachtig te worden. Deze route is zeker aan te bevelen.

 

Noord-Frankrijk is niet bijzonder mooi, alhoewel je op mooie weggetjes fiets zonder veel auto’s en met veel indrukwekkende herdenkingspunten aan de 1e W.O. Verbazend vond ik het enorme bosgebied rond Pierrefonds (ten noorden van Parijs). Dit is een waanzinnig groot bos voorzien van antieke wegwijzers voor lange wandelroutes.

De ‘bocht’ om Parijs (aan de westkant) is erg sober. Alhoewel je niet ver van Parijs af bent lijkt de economie in de kleine dorpjes totaal tot stilstand gekomen te zijn. Dit uit zich in failliete supermarkten en kroegjes. Er lijkt niemand meer te leven, zeker omdat het totaal stil is op straat. Voor ons was het natuurlijk lastig om ergens koffie te kunnen drinken (tja, iedereen heeft zo z’n problemen…) en het feit dat de campings uit ons boekje niet meer bestonden.

Verder door (midden)Frankrijk komen er mooie rivieren (Loir, Loire en vele andere) waar mooie stadjes en nog mooiere kastelen liggen. Dit is een geweldig stuk om te fietsen.

Daarna zijn we richting de zee gefietst. Dit is een mooie afwisseling met de eindeloze mais- en korenvelden. Bij Royan (westen van Bordeaux) zagen we de Atlantische oceaan weer. Vanaf daar volgt een mooie weg (waarvan 90% fietspad) langs  de zee en door de duinen. Na twee dagen langs de zee vervolgt de weg weer in zuid-oostelijke richting. Voor ons gevoel ben je dan bijna bij de Pyreneeën, maar schijn bedriegt. Dit is nog enkele dagen fietsen door een gebied dat eigenlijk niet de moeite waard is.

 

Pas bij de Pyreneeën wordt het weer mooi. Het is een geweldige ervaring om de Roelandspas over te fietsen. Tevens zijn we nu in Spanje aangekomen. Dat klinkt voor ons erg bijzonder: helemaal vanuit Nederland naar Spanje op de fiets.

Naderhand blijkt dat de ’grote’ Pyreneeën slechts 1 etappe is uit onze reis en dat het daarna (in Spanje) pas zwaar wordt.

 

Spanje is de eerste dagen vooral warm en heuvelachtig. De hele dag is het heuvel op en heuvel af. Leuke dorpjes, erg goedkoop qua koffie en lunch en veel historische bouwwerken (bruggen, kerken, e.d.). Nu pas wordt het duidelijker dat we op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela zitten. Steeds vaker zijn er herkenningspunten voor deze historische route. Tevens zien we steeds vaker wandelaars en fietsers die ook richting Santiago gaan.

 

Vanaf Burgos tot voorbij Leon (ruim 300 km) bestaat de route uit een hoogvlakte (op ongeveer 1000m, dus nog geen zuurstofmaskers nodig). Deze vlakte is gebruikt om het woord ‘vlakte’ te definiëren. Totaal plat en zonder bomen en andere beschutting. We moeten er niet aan denken dat we dit zouden moeten lopen (zoals velen overigens wel doen). Lopend duurt dit twee weken. We zien langs deze route een aantal herdenkingskruizen van wandelaars (of fietsers??),  die daar dood zijn neergevallen. U ziet hoe gevaarlijk onze tocht is.

Gelukkig komt het kwik niet onder de 34gr J

 

Na Leon wordt volgt er tot Santiago weer een gebied met mooie bergen. Dit doet erg denken aan de Alpen. Een prachtig stuk op de fiets met mooie en lange beklimmingen en geweldige afdalingen. De laatste etappe naar Santiago is erg zwaar door de vele korte klimmetjes en een absolute kuitenbijter in de stad zelf (red.: “ kuitenbuiter” = veel te steile helling). Dit is waarschijnlijk bewust gedaan door de Katholieke kerk om het aantal pelgrims dat aankomt te minimaliseren.  Santiago is een mooie stad en zeker een keer de moeite waard om mee te nemen op weg naar Benidorm.

 

Na Santiago zijn we weer snel naar de kust gefietst om langs deze kust naar Portugal te fietsen. Een leuke route, met af en toe wel erg drukke wegen. Maar ook lange stukken vlak langs het strand. Bijzonder is de oversteek van Spanje naar Portugal met de boot.

 

In Portugal is het leuk om een aantal plaatsjes langs de kust door te fietsen. De koffie is hier nóg goedkoper en de kust is erg mooi. Het verkeer is echter levensgevaarlijk. Het is absoluut af te raden om te gaan fietsen in Portugal (langs de kust worden nu echter wel fietspaden aangelegd).

 

 

 

- Einde -